MENÜ

DEET Kft. - Daruzás, daru bérlés

Emelőgépek biztonságtechnikai berendezései

A DEET Kft. 2006-ban kezdte meg együttműködését az amerikai központú, de Európa szerte minden országban jelenlevõ Parker Hannifin Corporation fluidtechnikai céggel. A DEET Kft.-t a Parker 2007-ben választotta magyarországi technológiai központjává. Munkatársaink folyamatos képzésben sajátítják el a fluidtechnikai és IQAN vezérléstechnikai rendszerek ismereteit.

2008-ban a DEET Kft. együttműködési megállapodást kötött a Hirschmann Automation and Control darubiztonságtechnikai céggel, melynek keretében a cég jól ismert termékeinek (egykori PAT és Krüger = mára fúzionált a Hirschmann céggel) forgalmazására kapott felhatalmazást.
Mindkét vezérlőrendszer - IQAN (Parker) és IFLEX (Hirschmann) termékcsalád - alkalmas telepített, vezérlést igénylő rendszerek irányítására és mobil munkagépek, pl. daruk biztonságtechnikai felügyeletére.

Emelőgépek biztonságtechnikai berendezései

Az érvényben lévő nemzetközi és hazai szabványaink értelmében mára az üzemeltetők széles körében alakult felelősségtudattá az emelőgépek biztonságos üzemeltetési körülményeinek biztosítása. Szervezett körülmények között dolgozó autódarukban a daru állékonyságát felügyelő, valamint az acélszerkezetek és gépészeti berendezések túlterhelését megakadályozó biztonsági berendezésnek kell üzemelnie.
A DEET Kft. által kínált eszközök széles választékot nyújtanak az egyszerûen mûködtetettõl a legbonyolultabb vezérlést igénylő alkalmazásig.

Az autódaruk biztonságos üzemét a központi biztonságtechnikai eszköz - a computer - mellett a szintén Parker és Hirschmann periférikus egységek széles választéka biztosítja. A vezérlő egységet tehát

 • a teheremelő horogszekrényt felügyelő felső kötél végállás kapcsoló
 • a kötél-csörlődob minimális acélsodrony menetszámát ellenőrző alsó végállás kapcsoló
 • a gémbillentő hidraulikus munkahenger dugattyú- és gyűrűterébe integrált hidraulikus nyomásmérő szenzorok
 • szögfordulás potenciaméterek,
 • gémszög-állás és teleszkóphosszúság mérők
 • induktív helyzetkapcsolók,
 • elektromos kábeldobok
 • és környezeti hatásokat érzékelő mérőeszközök
kifogástalan működése egészíti ki.
 

A Parker és Hirschmann termékei hagyományos és CAN Open-es kapcsolati rendszerrel is szerelhetők, így lehetőséget nyújtanak az emelõgép más rendszereivel történő kommunikációra. pl. dieselmotor, járművezérlés, daruvezérlés.
A computerek felhasználási szintje, összetettsége szerint változó, de igen nagyszámú ki-és bemenettel rendelkeznek. A már korábban ismertetett bemeneti jelek mellett a kimeneti oldalt a következõk képviselik: teljesítmény-szabályozott útszelepek és szivattyúk, elektromos jelfogók, elektromos motorok és elektromágneses szelepek.
A DEET Kft. által kínált termékek további olyan egyedi megoldásokat nyújtanak a felhasználói körnek, mely alkalmazások távfelügyeletre és hosszú távú adatmentésre adnak lehetőséget. A nemzetközi szabvány Magyarországon még csak ajánlás értékű, de azon emelőgép üzemeltetők, akik gépeik biztonsági modernizálását szükségesnek vélik és ezért a Parker termékcsalád mellett döntenek, bizonyos, hogy a legegyedibb igényeiknek is eleget tesznek majd az IQAN széria termékei. A központi egység programozásának alappillérét az emelőgép gyári terhelhetőségi paraméterei alkotják.

Ezen alapfunkció mellett példákat sorolnék fel egy rendszer modernizációs lehetőségeire:
 • 1. Mind a Parker, mind a Hirschmann computerek eleget tesznek az EN 13000 -es szabványban előírt, a terhelés felügyelet pontosságára utaló max. hibaszázaléknak. Regisztrálni lehet minden túlterhelést, illetőleg a daru-tiltások okát, ezek időpontját és időtartamát. Megrendelői igényeknek megfelelően lehet további eseményeket, állapotokat rögzíteni, mint. Pl. mennyi időt dolgozott effektíve a gép és mennyit állt járó motorral. Ezen információkat a computer fekete doboza mintegy 80000 esetben regisztrálja, melynek lekérdezésére személyesen egy szervizkód felhasználásával vagy telefonon keresztül, GSM hálózathoz kapcsolódva van mód. A rendszer el tudja különíteni egymástól szerviz tevékenységet, szerelői - és normál üzemmódokat is.
 • 2. Lehetőség nyílik a daruk szabadon választható kötélág-számának számítógépes vezérlésére. Ez esetben az emberi tényező ki van iktatva a gémfejben elhelyezkedő kötélkorongok mindegyikében lévő kötélág detektor által.
 • 3.Potenciális gépkezelési hibát rejt, ha nem tartjuk be a daru forgóváza körül meghatározott min. 500 mm-es biztonsági távolságot. Egy térfigyelő rendszer segítségével ezt a határértéket is felügyelni képes a computer.
 • 4.Lehetőség van a talpalógerenda kinyúlásának ellenőrzésére, szél- és nagyfeszültségű hatások mérésére, ellensúly pozíció visszaigazolására, dinamikus darumozgások gyorsulásainak mérséklésére.
 • 5.Teljesítményszabályzást és szabadon programozható távfelügyeletet tesz lehetővé az IQAN rendszer.
Asztali nézet