Vízsugaras vágás vagy vízzel vágás

A vízzel vágás (vagy vízsugaras vágás) egy olyan anyagmenmunkálási technológia, melynek során a a forgácsolást nem szilárd vágó- vagy marószerszámok végzik, hanem a nagy sebességgel kiáramló víz. A vízzel vágás technológiáját ma már szinte minden anyagmegmunkálási területen hasznosítják, legyen szó gránit, üveg, műanyag vagy fém megmunkálásáról.

Bizonyos esetekben nem csak vizet áramoltat a berendezés, mivel egyes anyagminőségek hatékonyabb alakításához hathatósabb eszközre lehet szükség. Ilyenkor abrazív adalékanyaggal kevert vizet használnak. Az abrazív vagy koptató víz olyan súrlódással ható (anyag, eszköz) amelynek koptató hatását használják ki felületek megmunkálására, tisztítására, vágására.

Ennek megfelelően a vízsugaras vágásnak két változata használatos:

1. Vízsugaras vágás: Ilyenkor a nagy sebességgel áramló víz eróziós hatását használják fel.

2. Abrazív-vízsugaras vágás: Ekkor a vizet abrazív adalékanyaggal elegyítik, aminek hatására sokkal nagyobb koptató/vágó ereje lesz.

A folyamat során egy nagynyomású és kis átmérőjű vízsugár-nyalábot irányítanak a megmunkálandó anyag felületére. Az óriási sebességgel áramló vízsugár a munkadarabnak ütközve, kis méretű anyagrészeket választ le belőle. A vízsugaras vágással elvégzett anyagleválasztás során a megmunkált anagyok felületi hőmérséklete alig változik, így szerkezeti elváltozást sem tapasztalhatunk rajtuk. A vízsugaras vágás során használt abrazív anyag szemcseméretétől és mennyiségétől, illetve a vágási sebességtől függően, a vízsugaras vágással durva és egészen finom felületet is elérhetünk.

A vízsugaras vágás kifejezetten alkalmas összetett feladatok, precíziós vágási munkák elvégzésére.